"Det känns som att vi har tagit rivningsarbete till en helt ny nivå när det gäller både planering och genomförande."
Rivningsentreprenören Johan Jansson tog hem Infrastipendiet för år 2020. Juryn var imponerad av hur Johan och familjeföretaget Jansson Entreprenad i Linköping AB hade utvecklat arbetsmetoder för att demontera broar och andra tunga konstruktioner, och samtidigt lyckats utveckla en nisch som länge haft en låg status. ME ringde upp Johan för att höra vad stipendiet betytt för honom.
Vad har Infrastipendiet betytt för dig som företagare?
– Ett kvitto på att man kan leverera kvalitativa rivningsprojekt. Och att man har en organisation som klarar av de krav som ställs på oss som företag. Sedan är det också alltid bra med lite uppmärksamhet så att man når ut till nya beställare. Det betyder även mycket för vår egen organisation. Våra medarbetare trivs och det finns en medvetenhet att vi är duktiga på vårt jobb. Ett bra företag betyder en god arbetsmiljö för medarbetare.
Vad hoppas du få se för utveckling i branschen i framtiden?
– Vi hoppas på att alla kan ha miljömärkta och kvalitetssäkra maskiner. Det är inte alla som har gått den vägen som vi har. Jag hoppas dels på att andra entreprenörer tar efter oss och att man ser till att man har fräscha maskiner – inte gamla maskiner som tar mycket bränsle och släpper ut mycket. Rivningsbranschen är en smutsig bransch så det finns mycket att förfina inom branschen. Det finns mycket potential att kunna förfina verksamheten med andra ord.
Vad gör du idag?
– Jag är arbetschef i Stockholm så jag har några projektledare som jag stöttar. Jag hjälper dessa att knyta ihop säcken för att uppnå en färdig produkt kan man säga. Jag stöttar från kalkyl genom projektet till en slutreglering. Sedan är jag personalansvarig.
Vad skulle du vilja säga till någon som är ny företagare i branschen?
– Se till att fakturera i tid – släpa inte på faktureringen. Gör man det kommer likviditeten hamna efter. Detta är nyckeln till framgång skulle jag säga.
Publicerad den 11 oktober 2021