Nu har vinnaren av fjolårets Infrastipendium utsetts. Det blev Kalix-bröderna Andreas och Mikael Isaksson och deras företag Isakssons Markteknik AB som fick ta emot det ärofyllda priset på Stora Infradagen 2023.
Entreprenadföretaget Isakssons Markteknik AB startades 2010 av bröderna Isaksson utifrån den gemensamma drömmen om att köra och äga egna grävmaskiner. De köpte en begagnad grävmaskin, renoverade den och tog sedan uppdrag som att bygga skogsvägar och planera tomter. I dag fokuserar företaget på framställning och försäljning av ballast och nyproduktion och renovering av vägar. De levererar allt ifrån fast berg till färdig produkt, har två egna täkter och planerar för ytterligare täkter framöver.
Den äldre av bröderna Isaksson, Andreas, är vd på företaget. Vi ringde upp honom för att gratulera, för att få höra mer om framtidsplanerna – och för att ta reda på vad som egentligen hände med den där begagnade grävmaskinen från 2010 …
(Intervjun gjordes innan prisutdelningen på Stora Infradagen.)
Vad tänkte du när du fick veta att det var ni som skulle få Infrastipendiet?
– Det var många tankar. Framför allt är det en stor ära för oss! Det är ett stort kvitto på att det vi satsar på – hållbarhet och långsiktighet – är rätt väg. Jag är fruktansvärt stolt över den väg vi valt. De värderingar vi har, tillsammans med en grym personal, gemensamt gör det att vi kan åstadkomma framgång.
Du har sagt att fler kvinnor är viktigt för företagskulturen. Vad är det som blir annorlunda med en jämnare könsfördelning?
– Det är en mansdominerad bransch och vi vill vara med och ge lika förutsättningar för både kvinnor och män då vi tror att det skapar en bra arbetsmiljö att inkludera alla. Det är bra att inte ha en för homogen arbetsgrupp, det är då vi utmanas och utvecklas.
Ett av de centrala kriterierna för Infrastipendiet är hållbarhet, inte bara ur ett miljömässigt perspektiv utan också ett ekonomiskt och ett socialt. För Andreas Isaksson är alla tre perspektiv väldigt viktiga, men han lyfter särskilt fram den sociala biten.
– Social hållbarhet handlar inte bara om att anställa fler kvinnor utan också om att ge yngre människor en chans. Det är viktigt att de får komma in i branschen och lära sig, utan att de behöver ha 40 års erfarenhet. Det är något vi är stolta över, vi har ett bra lagbygge hos oss.
Du fick högsta betyg av juryn vad gäller att vara en förebild för branschen. Hur är man en sådan?
– Genom att tänka långsiktigt, tänka modernt. Värna om sin personal. När du har möjlighet att analysera beslut inför nästkommande utmaning, då plockar du med dig kunskap och erfarenheter. Att vara en förebild handlar också om att visa den yngre företagarskaran att de ska våga satsa. Om du tycker att du har en bra idé är det viktigt att du bollar och analyserar den med någon annan, idén blir skarpare då. Sedan tillsätter du många arbetstimmar, riskmedvetenhet, sjösätter idén och kör så det ryker!
Men utan duktig personal är det svårt att starta och driva framgångsrika företag. Bristen på maskinförare är ingen nyhet, inte heller för Andreas. När han får frågan varför man ska jobba i entreprenadmaskinbranschen skrattar han och menar att dessa företag faktiskt "bygger Sverige".
– Jag ser vår bransch som att vi skapar någonting varje dag. Det spelar ingen roll om vi står på ett vägbygge eller krossar ballast i en bergtäkt – oavsett vilket så skapar vi någonting och lämnar alltid någonting efter oss. Det tycker jag personligen är positivt och superkul.
Vi ser en stor tillväxt i norra Sverige just nu, och ett stort behov av arbetskraft. Vad är den stora vinsten med att flytta dit? Utöver chansen att få se norrsken?
– Oj, det finns så mycket, förutom norrsken! Det är perfekt om du är friluftsintresserad, gillar stora vyer, landskap, fiske, skoter, fjällen, skidor. Sedan har vi havet med en fantastisk skärgård i Kalix, Luleå och Piteå. Det finns inte i Örnsköldsvik, Sundsvall eller Gävle, utan det måste du annars åka till Stockholm för att kunna hitta. Sedan är det också det sociala här uppe: det finns stora chanser att kunna välja hur du vill bo och kanske bygga ditt drömhus. Det finns alla möjligheter i norr!
Isakssons Markteknik är verksamma från Umeå i söder till Kiruna i norr. Maskinparken är toppmodern, och Andreas hoppas på en teknikutveckling på maskinområdet som främjar miljön.
– Vi har faktiskt fått vara med och kika in i den spännande utvecklingen och världen redan, och utan att avslöja för mycket kan jag säga att det inte kommer bli el. Vätgasdrift kanske är framtiden, där finns möjligheten att lagra den stora mobila energin som krävs i entreprenadmaskiner. Att gå från att släppa ut en massa mindre bra saker i atmosfären till att köra på vätgas och bara partiklar med vatten släpps ut. Det blir ett lyft för miljön och ett enormt utvecklingssteg för branschen.
Och den begagnade grävmaskin ni startade med 2010 – var är den nu?
– Haha! Jag har hört på omvägar att den går någonstans utanför Örnsköldsvik, hos en privat ägare. Den lever än. Vi körde den i fyra år hos oss innan det var dags för uppgradering.
När han får frågan vad han drömmer om för företagets räkning kommer svaret efter en stund, med stort eftertryck och ett visst allvar i rösten.
– Att bli en ansenlig ballastleverantör i norra Sverige med fokus på grön ballast och hållbarhet. Drömmar måste man ha, annars finns inga mål, menar Andreas.
På tal om drömmar … Om du inte hade varit i denna bransch, vad hade du velat jobba som då?
– Stridspilot! Det var länge drömmen. Men livet är ingen spikrak väg, det har jag fått lära mig.
Slutligen, ni har varit medlemmar i ME sedan 2013. Vad tycker du att man får för pengarna som medlem hos oss?
– Dels har vi haft mycket hjälp av rådgivningen, det är positivt att den kunskapsbanken finns. Vi har tagit hjälp av ME när vi inte haft kunskap på vissa områden. Vi har aldrig varit rädda för att fråga, och vi vet att ME finns där för att stötta oss i branschen. Vi nyttjar informationen från ME flera gånger per vecka. Juridisk rådgivning har vi också fått.
Stort grattis till Andreas, Mikael och Isakssons Markteknik AB!
Publicerad den 13 januari 2023
Uppdaterad den 30 januari 2023