user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Sommar-MEKO 2023: När konjunkturen vänder står maskinentreprenörerna redo

Foto: Jann Lipka

En fortsatt stor efterfrågan på maskinentreprenörernas tjänster resulterar i ökade maskininvesteringar. Företagen undviker också att göra sig av med personal. Sommar-MEKO 2023 visar att medlemsföretagen sitter still i båten, i väntan på att konjunkturen ska ta fart igen.

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO har funnits sedan 2015. Två gånger om året kommer den ut, i juni och december. MEKO står för Maskinentreprenörernas konfidensindikator, och speglar stämningen för medlemsföretagen just nu, och vad de tror om framtiden.

Företagen är svagt positiva – men ser något dystrare på framtiden

MEKO-värdet för maj i år är 104. En siffra över 100 indikerar ett positivt stämningsläge, under 100 ett negativt. Årets majvärde är det svagaste som noterats sedan mätningarna började.

Maskinentreprenörerna i undersökningspanelen bedömer att stämningsläget om sex månader kommer vara dystert – MEKO-värdet förväntas vara 92. Det är en betydligt mer negativ bild av den kommande situationen, än den bedömning man gjorde om novemberläget för ett år sedan.

Krisen på byggmarknaden spelar in

Situationen på byggmarknaden dämpas av den snabbt och kraftigt höjda räntan, två år av rejäla prishöjningar på byggmaterial och en snabbt minskad efterfrågan på nya bostäder. Läget återspeglas hos de intervjuade maskinentreprenörerna, som kommer tidigt in i byggprocessen och möter både försiktiga beställare och ökade kostnader.

Men trots krisen på byggmarknaden står maskinentreprenörerna starka. Det är för att företagens uppdrag är kopplade till infrastruktur och inte bara bostadsbyggande.

Hög efterfrågan på företagens tjänster

Av de sex delparametrar som ingår i MEKO (arbetsvolym, orderstock, maskininvestering, faktureringsläge, beläggningsgrad och efterfrågan på tjänster) är det bara två som bidragit till en positiv utveckling: efterfrågan på tjänster och en ökad maskinstock.

Efterfrågan på tjänster har stigit till en mycket hög nivå efter pandemin. Toppen nåddes i maj 2022 och därefter har efterfrågan planat ut något. Om sex månader förväntas efterfrågan sjunka med drygt 1,5 procent. Även om många parametrar vittnar om en dyster situation, betyder det att företagen är optimistiska när det gäller just behovet av deras tjänster.

Ökade maskininvesteringar

Årets Sommar-MEKO visar att företagens maskinstock ligger på en mycket hög nivå. Investeringarna har ökat med omkring 3 procent sedan förra mätningen i november 2022. Företagen gör bedömningen att investeringarna kommer att öka med ytterligare 2 procent det kommande halvåret. Maskinstocken visar den starkaste utvecklingen bland delparametrarna i undersökningen.

Branschens största utmaningar

I dagsläget domineras branschens utmaningar av hotet av stigande priser på drivmedel, ökade räntekostnader och en ökad osäkerhet kopplad till konjunkturläget.

65 procent av företagen anger att de ökade priserna på drivmedel är ett av de största hoten på marknaden just nu, en minskning jämfört med förra rapporten i december. Ökade räntekostnader upplevs nu av drygt hälften av de intervjuade vara ett av de största hoten. Den svaga konjunkturen är en utmaning för hälften av de tillfrågade.

Beställarnas försiktighet drabbar nu vart fjärde företag, ett hot som inte lyftes fram i senaste mätningen. Det är dock bara vart tionde företag som anser sig ha problem med framskjutna projekt. Att hitta personal med rätt kompetens fortsätter också att vara en utmaning.

Ökade krav från beställare

Maskinentreprenörerna upplever att kraven i upphandlingarna höjs, framför allt kraven gällande miljö och klimat, men även när det kommer till dokumentation och det tekniska genomförandet. Företagen har svårt att leva upp till de ökade miljökraven och upplever att upphandlingsprocessen kräver mycket administration.

Ungefär hälften av de intervjuade har under det senaste året haft uppdrag där användning av biobränsle har varit ett krav. Företagen får dock inte alltid kompensation för de högre kostnaderna.

Stabil personalstyrka

Maskinentreprenörerna har över lag en stabil personalstyrka som har vuxit de senaste åren. Nu syns de första indikationerna på att något fler företag minskat antalet anställda jämfört med för ett år sedan. 25 procent av företagen anger i årets sommarrapport att de har färre anställda nu än för ett år sedan, medan 21 procent anger att de ökat antalet anställda. För en majoritet av företagen är personalstyrkan dock konstant.

Svaren från Sommar-MEKO 2023 tyder på att det blivit något lättare att rekrytera personal. Dock anger över hälften av företagen att det är fortsatt mycket svårt att rekrytera kollektivanställda.

Vill du läsa hela rapporten?

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport: Sommar-MEKO 2023 (pdf 3,79 MB)

Publicerad den 14 juni 2023