Maskinentreprenörernas senaste konjunkturrapport MEKO skildrar en bransch som gör stora maskininvesteringar och där efterfrågan växer kraftigt. Samtidigt finns svårigheter som håller tillbaka branschens förmåga att möta behovet av investeringar i infrastruktur, boende, energi, VA-system och gruvindustri.
MEKO är Maskinentreprenörernas unika konjunkturrapport. Den är tänkt att visa läget i branschen just nu och hur prognosen för framtiden ser ut. För att ta fram MEKO använder vi oss av ekonomiska nyckeltal och av svaren vi får från en panel bestående av 80 medlemsföretag.
Läs en intervju med Jens Linderoth från Navet Analytics som tagit fram rapporten
Positivt stämningsläge i branschen
Värdet för MEKO ligger i maj 2022 på 113, vilket speglar ett positivt stämningsläge i branschen. Den sammanvägda konfidensindikatorn, MEKO, ger en bild av företagens försäljning och marknadsläge. Efterfrågan på tjänster är mycket kraftig, samtidigt som kapacitetsbrist, materialbrist och stigande priser minskar möjligheten för företagen att ligga i takt med behoven.
Maskinentreprenörerna påverkas i stor utsträckning av den snabbt föränderliga omvärlden: osäkerhet kring cementförsörjningen, kriget i Ukraina, global ekonomisk oro och leveranssvårigheter av maskindelar och byggmaterial. Företagen har upplevt kraftigt stigande omkostnader under det senaste halvåret och fler än två av tre har delvis eller inte alls kunnat kompensera för kostnadsökningarna. Samtliga delparametrar som ingår i MEKO utvecklades bättre än de förväntningar som de intervjuade medlemmarna hade vid förra undersökningstillfället i november 2021. MEKO förväntas sjunka de kommande sex månaderna.
Stigande priser det största hotet
Branschens utmaningar domineras nästan helt av de kraftigt ökade kostnaderna för drivmedel. I dagsläget anger 75 procent av maskinentreprenörerna att de ökade drivmedelspriserna är det största hotet. Det innebär en ökning med 15 procentenheter sedan förra mätningen, som genomfördes i november 2021. Även priserna på material är en utmaning för företagen, som delvis har långa kontrakt med fasta priser. Det gör att vissa projekt inte blir lönsamma, utan innebär en tydlig förlust.
Vart femte företag anger att brist på personal är ett av de största hoten, då det är svårt att rekrytera kompetent personal. Förutom detta nämns främst långa leveranstider på material, reservdelar och maskiner. Sammantaget kan dessa faktorer skapa såväl ekonomiska ansträngningar som svårigheter med planering och en utmaning att överföra prisökningar till beställare.
Fortsatt svårt att kompensera för kostnadsökningar
De kraftigt stigande kostnaderna väcker frågor om hur företagen hanterar en situation där det är svårt att förutspå materialkostnaderna. Jämfört med december 2021 har företagen i större utsträckning kunnat kompensera för stigande kostnader, men fortfarande bär företagen en stor del av kostnadsökningarna. Oavsett om det gäller drivmedel, maskiner eller material där maskinentreprenören är mellanhand gentemot kunden, anger cirka 65 procent att de endast delvis kunnat kompensera för kostnadsökningarna. Även om kostnadsökningarna för drivmedel varit dominerande, är det de ökade maskinkostnaderna som varit svårast för maskinentreprenörerna att anpassa sig till.
Löpande priser och indexering en strategi
Maskinentreprenörernas främsta strategi för att hantera de stigande omkostnaderna har varit att kontinuerligt hålla löpande priser. 8 av 10 företag anger att de haft löpande prissättning. Knappt 10 procent har fört en dialog med beställarna och på så sätt kunnat kompensera för kostnadsökningarna. Ett fåtal har omförhandlat sina avtal genom aktiv planering och vissa har haft tur med avtalsperioderna.
Under de senaste tre månaderna har 73 procent av företagen omförhandlat sina avtal för att kunna ta höjd för kostnadsökningarna. Framför allt har de då använt sig av indexering, till exempel med anläggningsmaskinindex.
Elektrifiering och omställning de stora trenderna
Elektrifieringen och den gröna omställningen är den dominerande trenden, både i branschen generellt och hos beställarna, enligt de intervjuade maskinentreprenörerna. Framför allt lyfts elektrifieringen, energieffektiviseringen och laddstolpar till elbilar fram. Att samhället behöver ställa om innebär uppdragsvolymer för företagen, men samtidigt är det en utmaning för branschen, som i dagsläget är beroende av fossila bränslen. Att det är elektrifieringen och den gröna omställningen som företagen nämner flest gånger, tyder på att företagen är medvetna om betydelsen av de här frågorna.
Utmaning att följa med i prisbilden
Kostnadsfrågor utgör också en tydlig trend. Här nämner maskinentreprenörerna den stigande inflationen och utmaningen att följa med i prisbilden. Samtidigt upplever man ett önskemål från beställarnas sida att sänka priserna och någon enstaka nämner okunskap hos beställarna om de kostnader som arbetet innebär.
Digitalisering kan leda till högre kvalitet
Digitaliseringen är ytterligare en förändring och här nämns bland annat digitala grävsystem och styrning som en del av en mer omfattande omdaning. Digitaliseringen nämns som en trend i branschen, men inte som en kravställning från beställarna. Det tyder på att det främst är en fråga för maskinentreprenörerna i deras eget arbete och i arbetet med de andra aktörerna på byggarbetsplatsen. Här finns möjligheter att effektivisera arbetet och öka kvaliteten ytterligare.
Fortsatta affärsmöjligheter
Maskinentreprenörerna ser affärsmöjligheter framöver, trots de utmaningar man stöter på. Cirka hälften av de tillfrågade företagen fokuserar på att fortsätta sitt arbete med nuvarande inriktning och fokus och ser inga speciella eller nya affärsmöjligheter i samhällsutvecklingen.
Över lag beskriver de intervjuade en marknad där det finns en tydlig efterfrågan på deras tjänster och ett behov av maskinentreprenörer. Utmaningen ligger i att anpassa prisläget för att täcka upp de stigande kostnaderna och inflationen. Det finns risker att det generellt höjda kostnadsläget kan dämpa beställarnas efterfrågan och leda till att projekt skjuts fram. Detta är en utmaning både för företagen och beställarna. Med justerade priser ser en del av maskinentreprenörerna tydliga affärsmöjligheter.
Vill du läsa hela rapporten?
Publicerad den 2 juni 2022