user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

ME ansluter sig till projekt som ska minska brottslighet

Foto: iStock

Stölder av drivmedel, material och produkter är ett stort problem för ME:s medlemmar och andra närliggande yrkesgrupper. Genom samarbete inom och mellan företag, försäkringsbranschen och polisen kan en del av brotten förebyggas.

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Polisen, Larmtjänst och Sveriges Åkeriföretag. Och nu även Maskinentreprenörerna. Syftet är att förebygga kriminalitet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna. Projektet bygger på samma koncept som Båt- och Grannsamverkan.

– Stölder av drivmedel, utrustning och maskiner är ett gissel för våra medlemsföretag, säger Svante Flodén, teknik- och miljöansvarig på ME.

För att lyckas förebygga brott är ökad uppmärksamhet och iakttagelse från de som vistas ute på vägarna, många gånger yrkeschaufförer men även allmänheten, avgörande för polisen. ME:s medlemmar, som bland annat kör entreprenadmaskiner och utför snöröjning, rör sig ofta längs vägarna och andra områden, både när de transporterar sina maskiner och när de är ute på arbete.

– Att ME nu anslutit sig till projektet är positivt eftersom ett större område kan täckas in. Våra medlemmar jobbar ju intill och utanför vägarna också, säger Svante Flodén.

Förhoppningen från ME:s sida är att samverkansprojektet kan fungera som ett verktyg för att få bukt med en del av brottsligheten.

– Med en tipstelefon kan oseriösa element spåras och deras rörelser kartläggas i ett tidigt skede innan de hinner göra åverkan, menar Svante Flodén.

Vägsamverkans tipsnummer

Tipstelefonen bevakas dygnet runt. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen. Du som ringer in kan självklart vara anonym! Exempel på saker du kan ringa in om:

  • att obehöriga personer rör sig på rastplatser eller på/intill arbetsområden,
  • fordon som misstänks transportera stöldgods,
  • försök till stöld ur fordon eller på arbetsplatser.

Telefonnummer: 020–315 315

Ring alltid 112 vid ett pågående brott!

Publicerad den 30 september 2022