
Nu kan vi börja sikta in oss på slutförhandlingar i våra kollektivavtal. 31 mars sattes nämligen det så kallade märket för löneökningar, när ett nytt industriavtal slöts.
I varje avtalsrörelse förhandlar fackförbund och arbetsgivare inom exportindustrin fram ett märke för löneökningar. Sedan många år tillbaka fungerar detta märke som en norm på hela arbetsmarknaden.
Den 31 mars blev det nya industriavtalet klart. Avtalet innebär en lönehöjning på 6,4 procent fördelat på två år: 3,4 procent i år och 3 procent nästa år.
Alla Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer, inklusive ME, har röstat för att ställa sig bakom industrins normering. Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd på ME, kommenterar nivån:
– Våra medlemmar befann sig redan i en tuff situation eftersom de har svårt att föra över sina kostnader till sina kunder. När märket nu landar på en så hög nivå, samtidigt som konjunkturen fortfarande är svag, ökar risken att medlemmarna får dra åt svångremmen ännu hårdare.
– I grunden är vi en lågmarginalbransch där resultatet sätts av antalet arbetade timmar och efterfrågan i ekonomin. När nu kostnaden per arbetad timme stiger, utan att efterfrågan ökar, så krymper marginalerna ännu mer. Så här höga löneökningar på en svag marknad kommer bli bekymmersamt för våra medlemsföretag.
"Vänta med att justera lönerna"
När märket nu är satt har en viktig milstolpe passerats, och ett tydligt ramverk finns på plats inför våra fortsatta förhandlingar för medlemsföretagen under kommande veckor.
ME:s kollektivavtal löper ut 30 april respektive 31 maj.
– Viktigt för medlemsföretagen är att vänta med att justera lönerna till dess att vi har våra nya avtal på plats, säger Claes.
Det här har hänt hittills i avtalsrörelsen:
- 13 februari – ME växlade krav med Byggnads om Entreprenadmaskinavtalet
- 17 februari – ME växlade krav med IF Metall om Gruventreprenadavtalet
- 18 februari – ME växlade krav med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna om Tjänstemannaavtalet
- 12 mars – ME växlade krav med Seko om Maskinföraravtalet
- 31 mars – industrins parter kom överens om ett nytt normerande märke på 6,4 procent
Publicerad den 1 april 2025