user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Stort behov att modernisera och utveckla elnätet

Maskinentreprenörerna välkomnar att de långsiktiga villkoren för utbyggnaden av ytterligare kärnkraftsreaktorer klargörs men efterlyser snabbare åtgärder än så för att säkerställa svensk elförsörjning, framför allt genom ett utbyggt elnät.

Regeringens utredare Mats Dillén presenterade måndag den 12 augusti sin utredning om finansiering och riskdelning vid investeringar i nya kärnkraftsreaktorer. Regeringens tidplan är både tuff och tajt – två nya reaktorer ska vara på plats senast 2035.

– Investeringar för att producera mer fossilfri el är rätt och viktiga. Men utbyggnaden av överföringskapacitet i hela den svenska energiinfrastrukturen behöver också skyndas på, så att elnätet dimensioneras för att säkra tillgång och effekt i hela landet, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.

Det svenska elnätet är underdimensionerat för att klara av de ökande kraven på elförsörjning i framtiden. Det finns ett stort behov av att modernisera och utveckla elnätet för att säkerställa att det kan möta behoven från olika sektorer som industri, transporter och bostäder. Utan tillräcklig elförsörjning riskerar Sverige att tappa konkurrenskraft och drabbas av störningar i samhällsfunktionerna.

– Fokus på utbyggt elnät kommer även underlätta en klimatsmart utbyggnad av övrig infrastruktur. Beställare inom både offentlig och privat sektor har stora förväntningar på en snabb omställning till eldrivna anläggningsmaskiner. Genom att använda dessa maskiner kan vi inte bara bidra till att minska utsläppen, utan även effektivisera underhåll och minska den långsiktiga underhållsskulden, konstaterar Anders Robertsson.

Sekreterare för utredningen har varit Johan Nyström, till vardags transportforskare hos VTI och Maskinentreprenörernas expert på infrastrukturfrågor.

Publicerad den 15 augusti 2024