user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Mer pengar till infrastruktur – men räcker det?

Regeringen har beslutat om en proposition med historiskt stora satsningar på transportinfrastrukturen i Sverige. Förslagen i propositionen sätter ramarna för den kommande nationella planen för transportinfrastrukturen.

– Sveriges maskinentreprenörer välkomnar regeringens besked om ökade medel för att åtgärda landets stora infrastrukturskuld. Vi har drivit den frågan länge. Äntligen, nu händer det! Men även om regeringen har lyssnat, vill vi lyfta ett varningens finger. Det finns uppenbar risk att pengarna inte kommer räcka till, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.

Trots att man ökar ramen med hela 27 procent är det läge att ställa sig frågan vad pengarna kommer att räcka till. Glädjande nog lyftes även den frågan vid regeringens presskonferens, genom att man starkt betonade vikten av ökad kostnadskontroll hos Trafikverket.

– För att man ska få mer infrastruktur för pengarna – och inte bara mer pengar till infrastrukturen – krävs effektivare upphandlingar, ökad konkurrens och därmed ökad produktivitet i bygg- och anläggningssektorn. En viktig del av detta är stärkt beställarkompetens hos Trafikverket, säger Anders Robertsson.

Maskinentreprenörerna har tidigare framhållit att konkurrensen inom bygg- och anläggningssektorn är alltför svag, med ett begränsat antal stora aktörer, vilket leder till låg produktivitet inom infrastrukturområdet. Maskinentreprenörerna välkomnar därför regeringens krav på Trafikverket om att få till mer effektiva upphandlingar, där fler och mindre aktörer har möjlighet att lämna anbud.

– Sker inte detta kommer pengarna inte räcka, den ökade ramen till trots, säger Anders Robertsson.

Publicerad den 7 oktober 2024