user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Få koll på nya arbetsmiljöreglerna på Arbetsgivardagen

Förra årets Arbetsgivardag hölls i Näringslivets Hus i Stockholm. Foto: Lukas Lind/Ryno Quantz

När fjolårets Arbetsgivardag gick av stapeln ville hela 100 personer från medlemsföretagen delta. I år kommer vi till både Malmö, Göteborg och Stockholm. Ett av årets teman är Arbetsmiljöverkets nya regler som gäller från 1 januari. Vår arbetsmiljöexpert Charlotta Dieden berättar mer.

Hej Charlotta! Du var ju med på Arbetsgivardagen förra året. Vad tyckte du?

– Det var jättekul att få träffa så många medlemmar fysiskt på plats och inte bara, som oftast annars, höras via telefon eller mejl. Det var en sådan energi hela dagen, och ett stort engagemang.

Vad hoppas du på inför årets dagar?

– Jag hoppas det blir samma driv, och att man tar tillfället i akt att ställa alla frågor man undrar över. Vi har också möjlighet att få ännu fler deltagare nu eftersom vi kommer till tre orter i stället för en.

Många väntar med arbetsmiljöfrågorna tills något händer

Bland ME:s medlemsföretag varierar det hur mycket och hur aktivt man jobbar med arbetsmiljöfrågorna, berättar Charlotta. En del har beställare som ställer krav, och ska man redovisa riskanalyser eller arbetsmiljöplaner krävs att man själv är aktiv. En företagare som nyligen haft en inspektion från Arbetsmiljöverket, eller kanske en olycka, är av naturliga skäl också mer aktiv.

– Men det finns de som väntar med att jobba med frågorna tills det blir tid över, och det blir det ju sällan. Jag hoppas att fler börjar jobba förebyggande tidigare och inte väntar tills det händer något.

Charlotta tipsar om att använda ME:s webbplats, där det finns massor av information både i text och film för den som känner sig osäker. Det går också bra att ringa till henne eller någon av kollegorna i rådgivningen, för att få hjälp direkt utifrån den egna situationen.

Arbetsgivarguiden – arbetsmiljö

Videoportalen – filmer om arbetsmiljö och mycket annat

Kontakta ME-rådgivningen

De senaste åren har ME växlat upp i arbetsmiljöfrågorna, med satsningar som gett ökad nytta för medlemmarna. Mer information på webben, fler webbinarier (exempelvis om systematiskt arbetsmiljöarbete och säkerhetskultur) och en videoportal som fylls på med allt fler filmer, är bara några exempel.

Nya regler från Arbetsmiljöverket

I januari träder Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur i kraft. Vad betyder det?

– Framför allt är det en ompaketering och omstrukturering. Arbetsmiljöverket bantar ner 67 föreskriftshäften till 15. Det gäller att lära sig hitta bland reglerna och känna sig hemma bland dem.

Förutom ompaketeringen till färre föreskrifter har Arbetsmiljöverket också digitaliserat reglerna mer för att det ska bli lättare att hitta på deras webbplats. Dessutom har man förenklat språket något.

Och visst kommer det också helt nya regler som påverkar vår bransch?

– Ja, det kommer nya regler för byggherrar och de som jobbar som byggarbetsmiljösamordnare, så kallade BAS-P och BAS-U. Vi har några medlemmar som har de uppdragen också.

Även för underentreprenörer kommer det några nya regler, berättar Charlotta. Den största nyheten är att en entreprenör måste få så kallat klartecken för start från BAS-U innan arbetena får påbörjas. Det kommer innebära ökade krav på underentreprenörer att lämna in riskanalyser till BAS-U samt ökade krav på uppföljning från BAS-U:s sida.

Vi på ME menar ju att arbetsmiljölagstiftningen måste anpassas mer till mindre företags förutsättningar. Blir det så i januari?

– Till viss del blir det så. I de nya reglerna kommer det att finnas olika krav på stora komplicerade projekt och enkla projekt, typ servicearbeten. Det kommer också att finnas en möjlighet för BAS-U att använda sig av en så kallad generell arbetsmiljöplan, ett enklare dokument som man kan använda för flera liknande projekt utan att behöva skapa ett nytt varje gång.

Så jobbar ME för säkrare arbetsplatser

Ses vi på Arbetsgivardagen?

Kom på årets Arbetsgivardag i Malmö, Göteborg eller Stockholm, där Charlotta berättar mer om hur de nya reglerna påverkar branschen, och om annat som är viktigt för dig som arbetsgivare att känna till. Utöver arbetsmiljö står bland annat bakgrundskontroller och lönetransparensdirektivet på agendan.

Kan du inte komma? Håll utkik i kommande nyhetsbrev och våra andra kanaler, där du kommer få den information du behöver.

Anmäl dig till Arbetsgivardagen i Malmö 18 november (senast 18 oktober)

Anmäl dig till Arbetsgivardagen i Göteborg 27 november (senast 28 oktober)

Anmäl dig till Arbetsgivardagen i Stockholm 5 december (senast 5 november)

Publicerad den 9 oktober 2024