user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

ME-skolan-eleven startade eget: "Nervöst i början, men nu rullar det på"

Bra lärare och nya fräscha maskiner – det bästa med ME-skolan enligt Viktor Nielsen. Foto: Privat/Dan Coleman

Denna höst är det 10 år sedan startskottet gick för ME-skolans maskinförarutbildning. En elev från de tidiga åren är Viktor Nielsen, idag egenföretagare med planer på en till grävare – och kanske en anställd.

Född 2001 blir Viktor Nielsen 23 i vinter. Han påbörjade sin utbildning på Uppsala Yrkesgymnasium Jälla/ME-skolan år 2017. ME-skolan är som bekant ingen egen skola, utan samarbetspartner till 11 kommuner över landet, däribland Uppsala. Viktor läste alltså yrkesämnena på ME-skolan och de gymnasiegemensamma ämnena på sitt gymnasium. Att välja just bygg- och anläggningsprogrammet var givet.

– Farsan körde grävmaskin. Man ville ju göra det han gjort.

Bra lärare och nya fräscha maskiner

Viktor är nöjd med sin utbildning, och tycker att han fick med sig den kunskap han behövde ut i arbetslivet. Men GPS på grävmaskiner hade varit bra som tillägg, om han får önska.

Lärarna var också väldigt bra, och ett annat plus med ME-skolan var maskinerna, tycker Viktor. Eleverna har genom ME:s samarbete med Zeppelin Cat förmånen att få ha nya fräscha maskiner med den senaste tekniken att öva i.

– Man slapp hoppa in i något gammalt, säger han med ett skratt.

På ME-skolan har man ju mycket APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på företag. Hur var det?

– Skönt. Det är inte alltid så kul att sitta i skolbänken, så det var skönt att komma ut. Det funkade bra och var lärorikt. Jag fick testa på allt möjligt: lastmaskin, grävare, anläggning.

Erbjuder "det folk frågar om"

2020 tog han examen, och redan året därpå registrerade han sin enskilda firma. Liksom beslutet att välja just den utbildning han valde verkar beslutet att starta eget ha kommit naturligt. Efter att ha kört traktorgrävare för sin pappas lantbruksföretag under ett par år köpte han ut grävaren, och startade sin enskilda firma.

– Det var nervöst i början, men nu rullar det på.

Vad erbjuder du för tjänster?

– Snöröjning, sandupptagning, diverse anläggningsjobb. Det folk frågar om!

Viktor Nielsen Entreprenad är med i den ekonomiska föreningen Upplands Schakt, som i sin tur är medlemmar i ME. Även det liksom bara blev så. Han gick med förra vintern, eftersom hans pappa kört via dem och hade god erfarenhet.

I dag består Upplands Schakt av cirka 85 medlemsföretag med runt 250 maskinenheter. Fördelen med att vara med är bland annat att få tillgång till en större kundkrets, och få hjälp vid prisförhandlingar.

Hur ser drömmarna för framtiden ut nu?

– Någon grävare till, kanske någon anställd. Just nu har jag inget behov av det, det är skönt att vara själv också. Men kanske framöver.

Skulle du rekommendera andra att välja branschen?

– Ja, gillar man att greja och vara ute är det perfekt.

Fakta

Namn: Viktor Nielsen.
Ålder: 23 i november.
Yrke: Egenföretagare, firman Viktor Nielsen Entreprenad startades 2021.
Favoritmaskin: Huddig traktorgrävare.
Bästa med branschen: Omväxlande arbete.
Bästa med ME-skolan: Bra lärare.
Alternativt drömyrke: Lantbrukare i kombination med grävmaskinist.

 

Publicerad den 30 augusti 2024