
Den 24 april var Maskinentreprenörerna inbjudna till riksdagens trafikutskott för att diskutera aktuella frågor kring transporter och infrastruktur. Maskinentreprenadbranschen står för 80 procent av Sveriges kapacitet gällande tunga anläggningsmaskiner och har därmed en avgörande roll för samhällsutvecklingen och genomförandet av de stora infrastruktursatsningarna.
– Tack för att vi får komma hit och berätta om vår bransch och vår organisation och de utmaningar vi ser framför oss när det gäller underhåll och utveckling av infrastrukturen, inledde Anders Robertsson, vd på Maskinentreprenörerna, som deltog i mötet tillsammans med kollegorna Lars Hemmingsson, chef för branschutveckling och ordförande Peter Flygt.
Under mötet fick Maskinentreprenörerna möjlighet att lyfta ett antal centrala frågeställningar ur organisationens näringspolitiska program och därefter fick trafikutskottets ledamöter ställa frågor. Här följer en kort summering av de ämnen som togs upp.
Mer infrastruktur för pengarna
Riksdagen har ökat den ekonomiska ramen för Sveriges transportsystem med 27 procent för perioden 2026–2037. Det är nu viktigt att dessa medel används effektivt och att resultaten kan följas upp. Upphandlingsmyndigheten ska främja kategoristyrd inköpsverksamhet, vilket Maskinentreprenörerna är positiva till. Dock behövs mer ändamålsenliga upphandlingar där Trafikverket och kommunerna upphandlar tjänster i stället för detaljerade arbetsbeskrivningar.
– Vi anser att myndigheten bör involvera företagen mer och tidigare i processerna, i stället för att förlita sig på projektledningskonsulter. Företagen har bäst kunskap om hur arbetet utförs. Vi vill även att Trafikverket redovisar den totala underhållsskulden för både väg och järnväg, så att det blir möjligt att följa upp att underhållsskulden minskar och att extra medel ger effekt, sade Lars Hemmingsson.
När det gäller frågan om ”mer infrastruktur för pengarna” lyfte Anders Robertsson även upp de mindre företagens möjligheter att lämna anbud på Trafikverkets upphandlingar.
– Vi har länge arbetat för att Trafikverket ska öppna sina upphandlingar för de mindre företagen. Trots våra ansträngningar har vi inte sett några resultat. Det senaste året har vi dock märkt en attitydförändring. Trafikverket har lanserat ett pilotprojekt med nya initiativ och en ny modell, vilket visar på ambition. Men i praktiken har ingen skillnad märkts ännu.
Effektivare handläggning av transportdispenser
Maskinentreprenörernas medlemsföretag drabbas ofta av långa handläggningstider för transportdispenser, vilket leder till förseningar, ökade kostnader och missade affärsmöjligheter. Transportdispenser krävs för att flytta maskiner och mobilkranar som överskrider standardmått och viktbegränsningar.
– Vi efterlyser en effektivare hantering med tydligt avgränsade handläggningstider och endast en ansökan per transport. Idag krävs flera dispenser om transporten berör flera aktörer och kommuner. För att lösa detta bör en aktör, exempelvis Trafikverket, få helhetsansvar för handläggningen. Flexibilitet för akuta arbeten är också nödvändigt, underströk Lars Hemmingsson.
Peter Flygt gav sin bild av hur handläggningstiden har förändrats över tid:
– Det har tidigare varit bra och acceptabelt fram till för cirka ett år sedan. Då inträffade något som ledde till betydligt längre handläggningstider. Problemet har eskalerat kraftigt det senaste året.
Fossilfritt idag med biodrivmedel
En annan angelägen fråga för entreprenadbranschen är den gröna omställningen och minskningen av utsläpp.
– Vid större anläggningsprojekt står dieseln i transporter och markarbete för cirka en tredjedel av koldioxidutsläppen. Tillgången till elektrifierade anläggningsmaskiner är väldigt begränsad, likaså strukturen och möjligheten till laddning. Den snabbaste och fossilfria lösningen för vår bransch är därför biodrivmedel, främst HVO100, berättade Anders Robertsson.
Vidare lyfte Maskinentreprenörerna fram att biodrivmedel bör prioriteras till entreprenadbranschen och andra tunga näringar inom transportsektorn och att Sveriges produktion av biodrivmedel måste öka. Detta för att minska utsläppen och stärka beredskapen. Reduktionsplikten bör inte kräva inblandning av HVO100.
– Priset på biodrivmedel måste vara konkurrenskraftigt jämfört med fossil diesel, eftersom beställarna ofta saknar betalningsvilja. Det är också viktigt att kravställningar på HVO100 i upphandlingar följs upp, tillade Anders Robertsson.
Företagens utsatthet för brott och kompetensförsörjning i balans
På mötet lyfte Maskinentreprenörerna också företagens utsatthet för brott och betonade särskilt vikten av ett obligatoriskt maskinregister för att kunna stoppa utförsel av stulna anläggningsmaskiner. Även det faktum att de stora infrastruktursatsningarna påverkar branschens behov av arbetskraft togs upp, där en redan stor brist idag väntas bli ännu större de kommande åren. Maskinentreprenörerna underströk särskilt behovet av rätt antal utbildningsplatser, rimliga ersättningar per elevplats och vikten av att den nya planering- och dimensioneringsreformen, GY25, implementeras på ett bra sätt.
Här är frågorna ME jobbar med
Publicerad den 25 april 2025