user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Få stenkoll på medlemskapets fördelar

ME-medlemmen Katarina Söderberg uppskattar den nya rutinen med digital introduktionskurs. Foto: Ryno Quantz/Pixabay

MEDLEMSFÖRMÅNER. I början av året införde vi en ny rutin för blivande medlemmar. Numera ska man gå en onlineutbildning på en timme, innan man blir antagen. Befintliga medlemmar kan också vara med, för att fräscha upp sina kunskaper och få ut mer av medlemskapet.

Utbildningen är en introduktion i alltifrån vad ett kollektivavtal innebär för arbetsgivare till de fina förmåner vi erbjuder i våra rabattavtal. Vilka är fördelarna med medlemskapet? Vilken nytta kan man ha av ME:s rådgivare och experter? Vad är ME-skolan och hur jobbar ME för branschens utveckling? Det och mycket annat kan man få svar på varje fredag klockan 14–15 via Teams.

Anmäl dig till nästa kurstillfälle i kalendariet

En som nyligen tog chansen att delta är Katarina Söderberg som tillsammans med maken Fredrik driver företaget Farment AB. Katarina är ordförande för regionstyrelsen i region 2, och länsrepresentant för Södermanlands län. Som förtroendevald i ME ser hon positivt på den nya rutinen.

– Jag tycker det är viktigt att alla får en introduktion, det blir en kvalitetsstämpel.

Kände du till all information redan, eller var det något som var nytt?

– Det mesta kände jag ju till, men en sak var faktiskt ny för mig. Vi har Preem-avtal på firman, men jag visste inte att personalen också kan få rabatt. Så nu har en i personalen fått ett privat företagskort, det är ju en bra medlemsförmån!

Rabatter för de anställdas privata köp hos Preem

Det bästa är att ha ME bakom sig

Att lägga en timme på att vara med på introduktionskursen var nyttigt även för Katarina som redan hade sakkunskapen. Extra bra var det att det gick smidigt att ställa frågor och få bra svar, tycker hon.
När Farment AB blev medlemmar 2008 fanns ingen särskild introduktionsutbildning, något hon hade uppskattat.

– All information är ju bra. Sedan beror det förstås på var man är i sitt företagande. Är man enmansföretagare och står inför att anställa och ha kollektivavtal, då är det superbra att man blir medveten om att man inte kan göra hur som helst.

Som företagare kan man vara ganska ensam, menar Katarina. Att ha organisationen ME bakom sig, och att alltid ha någon kunnig att fråga – det är det bästa med medlemskapet.

– När jag har ringt till rådgivningen har jag till 80–90 procent vetat svaret. Att då få höra "ja, du har rätt" är värt så mycket.

Kontakta ME-rådgivningen

Hur ska den som är ny medlem göra för att få ut så mycket som möjligt av sitt medlemskap?

– Ta vara på medlemsförmånerna genom ME Inköp. Det är bra rabatter. Man ska absolut kolla över det så man inte missar något. Kanske kan man ändra leverantör för att man får bättre förmåner genom ME.

Att ta varje chans att ses är ett annat tips från Katarina. Själv mår hon bra av att träffa andra "ME-människor" och kollegor, berättar hon. På maskinmässor och medlemsträffar.

– Eller Stora Infradagen – den är super. Hemsidan vill jag också slå ett slag för! Den ska man kolla, det är en bra informationskanal.

"Fått vänner för livet"

2019 blev Katarina Söderberg förtroendevald i ME. Det är något hon är både ödmjuk inför och stolt över. Sedan hon började engagera sig har det blivit mer och mer proffsigt, tycker hon. Och på den banan ska ME fortsätta, visa att organisationen är någon att lita på.

Den största fördelen med att vara förtroendevald är möjligheten att kunna påverka i frågor hon brinner extra mycket för, exempelvis i remissvaren ME skriver för att framföra branschens synpunkter.

– Konkurrens på lika villkor är något ME är bra på att slå vakt om. Det sker inte alltid och det finns en hel del orättvisa. Där känner jag att jag kan vara med och påverka.

ME:s svar på remisser

Så jobbar ME för bättre upphandlingar

Men det finns också ett annat värde i att vara del av förtroendemannaorganisationen, som är minst lika viktigt.

– Det finns så mycket klokskap bland de förtroendevalda. Jag har fått vänner för livet, som inte alls bor i min närhet. Det är en bonus!

Alla medlemsförmåner

Medlemsfakta

Namn: Katarina Söderberg.
Roll: Ägare tillsammans med maken Fredrik Söderberg.
Företag: Farment AB.
Medlemmar sedan: 2008.
Antal anställda: 20 anställda men sysselsätter under högsäsong 25–30 personer med inhyrd personal och underentreprenörer.
Typ av uppdrag: Alla typer av mark- och maskinarbeten. Mycket kabelförläggning av el, tele och fiber. Dessutom maskin- och materialtransporter.
Verksamma: Hela Mälardalen.

 

Publicerad den 4 juni 2024