user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

En modern föregångare: ME-skolan fyller 10 år

Toppmodern maskinpark, kvalitetssäkrat läromedel och branschkunniga lärare. ME-skolans elever får de bästa förutsättningarna. Foto: ME

Frågan om hur maskinentreprenörer ska lyckas rekrytera rätt kompetens står alltid högt upp på dagordningen. Ur ett direkt önskemål från medlemskåren växte en gång i tiden projektet ME-skolan fram.

Skolan startade redan 2011 med kursverksamhet. Året därpå föddes en tanke på ME. Ansvariga för utbildningsfrågan hade identifierat kvalitetsmässiga brister i den utbildning som fanns att tillgå, och stora skillnader över landet.

Hösten 2014 gick så startskottet för den första maskinförarutbildningen, när ME tog över maskiner, personal och hyreskontrakt för lokaler i Upplands Bro kommun.

Första skolan byggdes av eleverna

2019 invigdes egna lokaler – som eleverna fått vara med och bygga. Skolan i Bålsta fungerar som norm och föregångare för resten av ME:s skolor. ME:s samarbete med Zeppelin gör att eleverna alltid har nya Cat-maskiner med den senaste tekniken att öva med.

Under ME-skolans första år var det bara ett 30-tal elever som examinerades, nu kommer 220 elever om året ut i arbetslivet med en kvalitetssäkrad och branschanpassad utbildning som grund. 30 procent av alla maskinförarelever på gymnasienivå examineras i dag av ME-skolan.

Praktisk insats för branschen

ME-skolan är alltså ingen egen skola, utan är samarbetspartner till 11 kommuner över hela landet, från Kiruna i norr till Svalöv i söder. Den som väljer bygg- och anläggningsprogrammet på någon av de gymnasieskolor ME samarbetar med läser yrkesämnena hos ME-skolan, och de gymnasiegemensamma ämnena på sin kommunala skola.

Jonas Thorstenson, vd på ME-skolan, ser ett stort värde i samarbetena, särskilt eftersom många kommuner lägger ner sin utbildning i dag.

– Vi har kunnat hålla liv i ett antal kommunala skolors verksamhet, hjälpt till med läromedel och support. De har gått från att fundera på att lägga ner till att bestämma sig för att vara kvar.

Vilken nytta har medlemmarna av ME-skolan?

– ME-skolan är en praktisk insats för branschens kompetensförsörjning. Det är för medlemmarna och branschen den finns till. Det stora värdet är att vi förser dem med kunnig personal.

Eget läromedel med stort fokus på säkerhet

ME säkrar inte bara att skolor finns där de behövs, utan också att kvaliteten på utbildningen är den rätta. För några år sedan kom det egna läromedlet, med tre böcker i serien Du och jobbet som maskinförare. När eleverna utbildas är säkerhet något som genomsyrar varje moment.

– Läromedlet har blivit väldigt uppskattat, berättar Jonas. Det har spridit sig till kommunala skolor där ME-skolan ses som föregångare.

Läromedlet i ME:s webbshop

Så ser framtiden ut

Höstterminen 2023 startade två nya skolsamarbeten för ME-skolan, i Kiruna och Söderhamn. Verksamhetsmålet vid uppstarten var att "sätta en standard för Sverige".

Planen vid starten av ME-skolans maskinförarutbildning var 12 skolor. Hur ser framtiden ut tror du?

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna utveckla regionala utbildningsnav i framtiden, gärna tillsammans med andra utbildningsgrenar.

Fira medlemmarnas och branschens skola 26 september

Denna hösttermin fyller ME-skolans maskinförarutbildning 10 år! Delta i firandet den 26 september på ME-skolan i Bålsta.

Anmäl dig till eventet

Fakta

  • ME-skolan startade 2011 med kursverksamhet.
  • 2014 startade den första yrkesutbildningen.
  • Utbildningen ges på gymnasie- och vuxennivå, samt distans.
  • Skolan finns i dagsläget på 11 platser över landet.
  • Varje år examineras 220 maskinförare från en ME-skola.

 

 

Publicerad den 16 augusti 2024