user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Vad ingår i entreprenörens åtagande?

En av de vanligaste frågeställningarna vid entreprenadtvister är frågan vad som ingår i entreprenörens åtagande. Problemen kan aktualiseras vid entreprenader till fast pris eller takpris.

Det viktigaste du kan göra för att undvika en tvist med en beställaren är att vara tydlig och definiera från början vad som ingår i entreprenaden. Målet är att du och din beställare ska vara överens.

Vid fast pris eller takpris

Vid arbeten till fast pris eller takpris måste ni klart och tydligt definiera vad som ingår i priset, respektive vad som tillkommer. Om vissa delar ska utföras till ett fast pris och vissa delar på löpande räkning är det viktigt att noga definiera vad som gäller för respektive del.

Slarva inte med beställningen

Försök att reda ut så många oklarheter som möjligt i beställningen. Genom att göra det i förväg kan du undvika att hamna i en konflikt med din beställare under entreprenadtiden. Om beställningen är muntlig, se till att bekräfta beställningen skriftligt och redogör noga för vad du anser att du och beställaren har kommit överens om.

Vid större entreprenader

Vid större entreprenader kan underlaget som beställaren tillhandahåller vara omfattande och vid sidan av avsnittet för mark, kan det även finnas avsnitt om el, vvs och bygg med mera. Enligt avtalet AB 04 1 kap § 2 ska handlingarna vara lämpligt och konsekvent samordnade. Tanken är att du som entreprenör inte ska behöva missta dig på vad som ingår i åtagandet.

Ibland är inte handlingarna konsekvent ordnade utan det finns åtaganden för markentreprenören under avsnitten för el och vvs. För att undvika diskussioner med beställaren kan du som entreprenör i ditt anbud redogöra för vilka delar som du har lämnat anbud på. Genom att tydligt beskriva hur du uppfattar förfrågan och vilka avsnitt som du har lämnat anbud på kan ni undvika oklarheter.

Informera beställaren på en gång

Om du menar att visst arbete inte ingår i entreprenaden ska du påtala detta omgående till beställaren. Då får beställaren en möjlighet att ta beslut om arbetet ska utföras eller inte. En beställare som drabbas av krav i efterhand som de inte räknat med kommer under alla omständigheter att vara mindre benägen att betala för det arbetet.

Om det inte finns tid att utreda

Det händer att entreprenören och beställaren är oense i frågan om ett visst arbete ingår i entreprenörens åtagande eller inte. Ofta råder tidspress vid entreprenader och det finns ingen tid till att utreda vem av parterna som har rätt. För att undvika skadeståndskrav för förseningar eller avtalsbrott är entreprenören ofta tvingad att utföra det arbete ni inte är överens om. Då är det viktigt att du skriftligt framför att du betraktar arbetet som en tilläggsbeställning och att parterna i efterhand får lösa frågan om ersättning.

Se mer i avsninttet om ÄTA-arbeten.

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 14 oktober 2020

Andra har också läst