Har du frågor?
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!
Cyberbrott är vanligt, och alla kan drabbas. Du som maskinentreprenör kan så klart inte heller känna dig säker. Om du inte skyddar dig mot digitala intrång kan du förlora stora belopp och dyrbar tid. Vi ger dig några råd på vägen.
Digitala lösningar och system är vardag för företag och organisationer. Det går inte att driva en verksamhet utan att vara uppkopplad. Vid IT-attacker är det ofta företag som drabbas, både små, medelstora och stora.
Här är några exempel på saker som kan hända, och tips på hur du skyddar ditt företag.
Ett av de vanligaste sätten för angripare att påbörja ett angrepp är genom att skicka mejl. Det kallas nätfiske (phishing). Syftet är att få dig att klicka på en länk, öppna ett bifogat dokument eller tillåta att innehåll i e-postmeddelandet, exempelvis en bild, hämtas från internet.
När du klickar på en länk kan du exempelvis hamna på en förfalskad webbsida, där en angripare lurar dig att skriva in ditt lösenord. Detta är väldigt vanligt.
Du kan också råka ladda ner ransomware när du klickar på en länk.
Ett välkänt sätt för hackare att ta över en IT-miljö är via dataintrång där det placeras ut utpressningsvirus i mottagarens dator, så kallad ransomware. Det kommer ofta in i datorn via mejl. Du kan även drabbas genom att besöka smittade webbsidor.
Ransomware är en skadlig programvara som låser datorer, mobila enheter eller krypterar elektroniska filer.
När du drabbats av detta märks det ofta genom ett pop-up-fönster som dyker upp på skärmen. Det står att du blivit drabbad och du får instruktioner kring hur du ska "lösa problemet" – ofta genom att betala en lösensumma för att få tillbaka kontrollen över IT-miljön.
Så kallade lösenordsattacker är en metod som används flitigt idag. Kvaliteten på lösenord är ofta väldigt låg hos vanliga användare, vilket innebär att många lösenord går att gissa sig till. Ett stort problem är också när du använder samma lösenord till flera olika konton.
Mobiltelefoner, surfplattor och andra bärbara enheter är i dag nästan ständigt uppkopplade. Sårbarheter finns i hårdvara, operativsystemet och de appar som används.
Samma risker som finns på datorn finns också via mobilen. Ett vanligt sätt att få in skadlig kod på mobiltelefoner är genom applikationer som installeras från en tredje part, det vill säga inte från app-biblioteket.
En infekterad mobiltelefon kan användas för att få åtkomst till mejl och meddelanden, uppgifter om kreditkort, bilder, kontaktlistor och gps-positionering.
IT-säkerhet för företag – Säkerhetskollen
Nationellt cybersäkerhetscenter
I din företagsförsäkring hos Trygg-Hansa erbjuds du ett tillägg i form av en cyberförsäkring. Vid en cyberattack får du hjälp av IT-experter att utreda intrånget och snabbt komma i gång med arbetet igen.
Du får även ersättning för förlorade intäkter när verksamheten står still eller inte fungerar som den ska efter ett dataintrång.
Teckna din försäkring eller kontrollera att din nuvarande försäkring innehåller tillägget.
Publicerad den 11 april 2024
Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!