user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Arbetsanpassning och rehabilitering

Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är grunden för att skapa en bra arbetsmiljö. Men även om du som arbetsgivare gör ett bra arbete med SAM så räcker det inte alltid. Ibland krävs att arbetet anpassas till de anställdas förutsättningar.

Det kan ibland behövas att du som arbetsgivare gör individuella åtgärder för att alla arbetstagare ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att riskera att bli sjukskrivna, eller för att kunna återgå i arbete efter sjukfrånvaro. Det är då reglerna om arbetsanpassning träder in.

Regler om arbetsanpassning

Reglerna om arbetsanpassning handlar om att anpassa arbetet till människors olika fysiska och psykiska förutsättningar. De finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsanpassning. Av dessa regler framgår bland annat att du som arbetsgivare ska:

  • Ha ett organiserat arbete med arbetsanpassning.
  • Fortlöpande ta reda på om någon behöver arbetsanpassning.
  • Se till att det finns rutiner för att upptäcka behov av arbetsanpassning.
  • Så snart det är möjligt utreda och ta ställning till hur arbetsanpassningen ska utformas.
  • Göra det tydligt hur arbetsuppgifter som rör arbetsanpassning fördelas och se till att de som arbetar med frågorna har de befogenheter, resurser och kompetens som behövs.
  • Fortlöpande följa upp och kontrollera om arbetsanpassningen fungerar och vid behov justera arbetsanpassningen.
  • Ta hjälp av företagshälsa eller annan expertresurs om den egna kompetensen inte räcker för arbetet med arbetsanpassning.
  • Undersöka om arbetsanpassningen för en arbetstagare kan påverka andras arbetsmiljö negativt och därmed innebära förhöjd risk för ohälsa.

Kunskap krävs för att kunna förebygga

För att kunna förebygga och arbetsanpassa behövs kunskap om förhållanden på arbetsplatsen och de anställdas behov. En förutsättning för att få den kunskapen är ett tryggt och tillåtande samtalsklimat, där alla vågar ta upp risker och prata om eventuella svårigheter.

Anställda måste berätta vad de ser och upplever, och du som chef behöver agera tidigt när du ser signaler på ohälsa och behov av arbetsanpassning. Ju tidigare ohälsa uppmärksammas, desto större är möjligheterna att förebygga och sätta in åtgärder där det behövs.

Både som chef och kollega är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar hos individer och i grupper.

Tidiga signaler på ohälsa

Några exempel på tidiga signaler att hålla koll på:

  • Förändrat beteende, till exempel att någon oftare arbetar över, är rastlös, mer orolig och nervös, håglös, ledsen, arg och retlig, osäker, isolerar sig, oftare klagar över fysiska problem som trötthet, yrsel och spända muskler.
  • Koncentrationssvårigheter, att personen oftare gör misstag, glömmer saker, har svårare att passa tider.
  • Frånvaro, till exempel ökad frånvaro, upprepad korttidsfrånvaro, sena ankomster, att personen går för tidigt, ansöker om semester och kompensationsledighet samma dag eller i efterskott, är sjukfrånvarande i samband med helger och löneutbetalningar.
  • Problem i arbetsgruppen, till exempel samarbetssvårigheter, mobbning, bortförklaringar, frånvaro som påverkar arbetet och gruppen.
  • Sämre arbetsprestation.
  • Riskbruk, skadligt bruk eller beroende av alkohol eller andra droger.

Dialogstöd för dig som chef

Kunskapsorganisationen Prevent har tagit fram ett dialogstöd som hjälper chefer och medarbetare att upptäcka tidiga tecken på ohälsa, hålla strukturerade samtal och anpassa arbetet:

Arbetsplatsdialogen (upptäck tidiga tecken på ohälsa) – Prevent

Vad innebär en arbetsanpassning?

Arbetsanpassning är en individuell åtgärd som du som arbetsgivare kan göra i den fysiska, organisatoriska eller sociala arbetsmiljön. Den kan vara antingen tidsbegränsad eller varaktig.

En arbetsanpassning kan exempelvis handla om:

  • Ändrade arbetstider.
  • Anpassning av arbetsuppgifter.
  • Användning av arbetshjälpmedel.
  • Socialt stöd.
  • Särskilda arbetsinstruktioner.
  • Personligt anpassad skyddsutrustning.

Ta hjälp av företagshälsovården och Försäkringskassan

Om din verksamhet inte har egna kunskaper om arbetsanpassning så kan en extern expert anlitas, exempelvis från företagshälsovården.

Du kan också få stöd och information från Försäkringskassan om hur du tar fram en plan för återgång i arbete, vilka förebyggande alternativ som finns till sjukskrivning och om bidrag till arbetsgivare i arbetet för att förebygga sjukfrånvaro.

Företagshälsovård

Information hos Arbetsmiljöverket och Prevent

Läs mer om arbetsanpassning här:

Arbetsanpassning (förebygg eller åtgärda sjukfrånvaro) – Arbetsmiljöverket

Vägledning om arbetsanpassning – Arbetsmiljöverket

Arbetsanpassning och rehabilitering – Prevent

Rehabilitering

Rehabilitering kan var många olika typer av åtgärder; medicinska, arbetsplatsinriktade och sociala. På en arbetsplats innebär rehabilitering de åtgärder som sätts in när en person förlorat sin arbetsförmåga, helt eller delvis, och där målet är att återskapa arbetsförmåga.

På vår informationssida om sjukdom och rehabilitering kan du läsa mer om vad du som arbetsgivare ska göra i händelse av behov av rehabilitering för en anställd.

Rehabilitering – arbetsgivarens skyldigheter

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, måndag-fredag 816. Du kan också mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad den 18 december 2024