För fjärde året i rad har ME låtit undersöka problematiken med stölder i branschen. 2024 års rapport har utökats till att också inkludera annan typ av brottslighet, exempelvis inbrott, skadegörelse och bedrägerier.
Under slutet av augusti 2024 intervjuades närmare 400 medlemsföretag om stölder och brottslighet de utsatts för under 2023. I årets brottsrapport har vi också velat undersöka vilka skillnader som finns mellan hur maskinentreprenörer och andra företagare drabbas av brott, genom att jämföra med siffror i Svenskt Näringslivs undersökning Brottslighetens kostnader 2023.
Metodiken bakom ME:s brottsrapport och Svenskt Näringslivs studie är liknande, men det finns vissa mindre skillnader. Bland annat varierar storleken på stickproven. Det är möjligt att jämföra resultaten i undersökningarna, men det ska göras med viss försiktighet.
Läs ME:s tidigare brottsrapporter
Företagens utsatthet för brott – så jobbar ME i frågan
Högre andel än resten av näringslivet
38 procent av medlemsföretagen i ME:s brottsrapport anger att de blev bestulna under 2023. Det är mer än dubbelt så många som i Svenskt Näringslivs undersökning för hela näringslivet. Under förra året utsattes 20 procent för inbrott och 19 procent för skadegörelse. Det är också en högre andel än i Svenskt Näringslivs undersökning.
Främst drivmedel, men också maskiner stjäls
Det är fortsatt främst drivmedel som stjäls. 83 procent av företagen anger att de blivit bestulna på drivmedel under 2023, vilket liknar siffrorna för 2021 och 2022.
Företagen drabbas ofta av stölder vid upprepade tillfällen. I genomsnitt blev de bestulna på drivmedel 6,5 gånger under 2023.
Det är också hela maskiner och teknisk utrustning som försvinner, vilket kan innebära stora ekonomiska förluster.
Stort mörkertal – många brott polisanmäls inte
Av de företag som utsatts för brott anger knappt hälften att de polisanmält alla eller nästan alla brott. En stor del av de brott som företagen utsätts för anmäls alltså aldrig.
I genomsnitt polisanmäls 69 procent av stölderna, men andelen är lägre vad gäller drivmedelsstölder.
Få som drabbas av trakasserier, hot och våld
Bedrägerier drabbar en relativt liten andel av företagen och det rör sig då främst om fakturabedrägerier (vilket är den vanligaste typen av bedrägerier i hela näringslivet).
Det är endast ett fåtal som drabbats av trakasserier, hot och våld under 2023.
Brottsförebyggande arbete ger resultat
Medlemsföretagen är aktiva och jobbar brottsförebyggande, även om siffran gått ner något sedan förra året. 95 procent arbetade brottsförebyggande i förra rapporten, jämfört med 85 procent nu.
Två av tre medlemsföretag som drabbats av stöld upplever att de brottsförebyggande åtgärder de vidtagit också har lett till ett minskat antal stölder.
Att åtgärderna haft effekt återspeglas också i årets resultat, som visar på en lägre andel som drabbats av stöld (50 procent i förra rapporten jämfört med 38 procent nu).
Appen Säkerhetscenter underlättar polisanmälan
Med tanke på att en del brott i dag inte anmäls till polisen kan ME-versionen av appen Säkerhetscenter vara ett passande verktyg för medlemsföretagen. I den kan man polisanmäla brott mot sitt företag och slippa vänta länge i telefonkö.
Tre av fyra av de tillfrågade känner dock inte till appen. Det här visar att det fortfarande finns en stor potential att öka användningen.
Så laddar du ner rätt version av appen Säkerhetscenter
Läs hela rapporten
Publicerad 17 September 2024