user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Sommar-MEKO 2021: Allt pekar uppåt

Foto: Ryno Quantz

Stark tillväxt som kraftigt överstiger förväntningarna. Allt pekar uppåt, så även kapacitetsbristen, enligt vår nya konjunkturrapport. Här följer en sammanfattning.

Den sammanvägda konfidensindikatorn, MEKO, visar en stark tillväxt sedan förra mätningen i november, till ett värde som motsvarade situationen för två år sedan innan pandemin bröt ut. Förväntningarna om läget sex månader fram i tiden visar en naturlig säsongsmässig avmattning, men på en nivå där värdet ändå ligger högre än jämfört med de senaste tre åren.

Flertalet av de värden som ingår i MEKO visar en mycket stark uppgång i maj till rekordhöga nivåer. Utvecklingen har kraftigt överstigit förväntningarna. Inte minst visar parametrar som arbetsvolym, faktureringsläge och efterfrågan mycket höga nivåer i ett historiskt perspektiv.

Fortsatta rekryteringsutmaningar

Den senaste rekryteringsmätningen visar att andelen som anser det vara mycket svårt att rekrytera ledningsfunktion har ökat betydligt sedan förra mätningen i november 2020. 86 procent anser att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera kollektivanställda, vilket är en minskning sedan förra mätningen.

Infrastrukturinvesteringarna förväntas öka 2022

På riksnivå uppgick de samlade infrastrukturinvesteringarna 2020 till närmare 30 miljarder kronor. Utfallet blev en minskning med drygt 8 procent jämfört med helåret 2019. 2021 väntas en horisontell utveckling, följt av en förväntad kraftig ökning 2022.

Under första kvartalet påbörjades det ca 15 700 lägenheter, varav drygt 13 000 var lägenheter i flerbostadshus. Kraftigt stigande bostadspriser, tillfällig lättnad i amorteringskraven samt investeringsbidrag för hyresrätter är, utöver bostadsbrist och en hög efterfrågan, faktorer som kan ha stimulerat nyproduktionen.

Många kommuner satsar på VA

Enligt en enkät gjord av SKR väntas många kommuner genomföra stora VA-investeringar framöver. De regionala skillnaderna är tydliga. Ny- och utbyggnadsbehoven är störst i storstäder och tillväxtregioner medan övriga kommuner främst väntas satsa på underhåll och renovering. Kapacitetsbrist i både utförarledet och beställarledet kan försena projektstarter.

Planer på ny gruva i Pajala

Planer finns på att bygga en ny gruva i Pajala. Byggstart är planerat till 2022.

Det kraftigt stigande priset på råvaror som koppar, zink och järnmalm skapar incitament för investeringar i mineralutvinningsindustrin. Priset på järn är det högsta på tio år.

Klimatkraven svåra att leva upp till

Drygt 40 procent av de tillfrågade har varit med i upphandlingar med kommun eller region där det ställs klimatkrav. Det är avsevärt mer vanligt i södra och västra Sverige samt ju större företaget är.

Drygt en fjärdedel av de tillfrågade menar att klimatkraven är svåra att leva upp till. Nära 45 procent av de medelstora företagen (10-24 anställda) har svårt att klara kraven.

Hälften av de tillfrågade tycker att det vore intressant att investera i nya fossilfria maskiner nu eller inom ett par år. 30 procent anser det ointressant.

Läs en fördjupning om intresset för fossilfria maskiner här.

Miljö och elektrifiering viktiga trender

De viktigaste trenderna i branschen enligt de intervjuade företagen handlar om miljö och hållbarhet, digitalisering, GPS-utrustning i entreprenadmaskiner samt elektrifieringen i samhället, vilket också påverkar entreprenadmaskiner.

De viktigaste trenderna hos beställarna kretsar i första hand kring miljöfrågor.

Vill du läsa hela rapporten?

Ladda ned Sommar-MEKO 2021 här.

Publicerad 24 June 2021