user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Var med och påverka våra kollektivavtal i avtalsrörelsen

Maskinföraravtalet och Gruventreprenadavtalet är två av ME:s kollektivavtal, som nu ska omförhandlas. ME:s förhandlingschef Claes Arenander tror att arbetstid blir viktigt i denna avtalsrörelse. Foto: Ryno Quantz/ME

ME:s kollektivavtal löper ut under våren 2025 och det innebär en ny avtalsrörelse. Vi söker nu företrädare för medlemsföretag som vill delta i våra förhandlingsdelegationer och på så sätt påverka kollektivavtalens utveckling. Ansök senast 31 oktober.

En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår samtidigt. Det är fackförbunden och ME som arbetsgivarorganisation som förhandlar om vilka löner och villkor som ska gälla på arbetsplatsen. Senast våra kollektivavtal omförhandlades var 2023, och nästa år är det dags igen.

En som kommer att vara högst delaktig i avtalsrörelsen 2025 är ME:s förhandlingschef och vice vd Claes Arenander. Vi bad honom berätta vilken roll medlemmarna kan spela i förhandlingarna, vilka fördelar som finns med att vara med – och vad som blir viktigt i kommande avtalsrörelse.

Först och främst: hur går avtalsrörelsen till?

– Vi på ME tar, med hjälp av våra delegationer och förbundsstyrelsen, fram punkter i de befintliga avtalen som vi vill förändra. Det kan exempelvis vara ändringar i arbetstidsavsnitten eller löneparagraferna. Den fackliga sidan gör likadant. Sedan träffas vi i slutet av 2024 och byter krav med varandra. När vi gjort det sätter vi ut ett antal mötestillfällen med respektive facklig motpart, och förhandlar om våra respektive krav. Det håller vi på med fram till maj–juni 2025.

Vad blir viktigt i den här avtalsrörelsen?

– Jag tror att det finns en revanschlust från facken att ta ut höga löneökningar, eftersom inflationen varit hög. Det blir ett viktigt uppdrag att hålla det i schack, att tänka långsiktigt och få facken att förstå det. Den politiska debatten om arbetstid kommer också påverka, där är det viktigt att vi får facken att förstå hur mycket arbetstiden är värd för våra medlemsföretag. Den är värd väldigt mycket! Det här tror jag är något som engagerar medlemmarna.

ME söker nu medlemmar som vill delta i förhandlingsdelegationer – varför då?

– Hela processen med att förhandla kollektivavtal bygger på att vi som arbetsgivarorganisation har en bred representativitet och förankring bland våra 4 200 medlemsföretag. För att vi ska kunna veta vad vi ska förhandla om måste vi kunna förankra de krav som vi ska ställa och de krav facken ställer på oss. Här behöver vi ha en bred uppslutning av både stora och små medlemsföretag, från alla geografiska delar av Sverige.

Kan vem som helst delta?

– Rent formellt så fattar förbundsstyrelsen beslut om vem som får delta i respektive delegation. Det behöver inte vara en ägare, men helst någon med ledande ställning på företaget. Det kan vara en anställd tjänsteman som utses av sin arbetsgivare att delta, eller någon med personalledande funktion.

Vilka är fördelarna med att vara med?

– Att man hjälper oss på ME att göra ett viktigt och bra arbete. Du får mycket kunskap om kollektivavtal och arbetsgivar- och arbetsrättsfrågor, eftersom du kommer vara med på ett djupt plan i de diskussioner vi har med facken. Du kommer kunna tillägna dig kunskap du inte hade kunnat annars. Du får också ett kontaktnät i branschen med andra medlemsföretag, många av de som var med förra gången lyfte fram just det.

Behöver jag som deltar ha några förkunskaper?

– Nej. Du behöver inte kunna kollektivavtalen utan och innan. Däremot är det en fördel om du arbetat med personalfrågor i branschen i dag eller tidigare. Ingen detaljkunskap krävs alltså, men ju mer du kan om personal- och kollektivavtalsfrågor, desto bättre.

Hur går själva arbetet till?

– Vi har ett fysiskt uppstartsmöte i höst, det blir en halvdag på Arlanda. Sedan går det en lång period där vi kanske inte har så hög mötesfrekvens. Under perioden årsskiftet fram till maj–juni 2025, när vi är klara, så rör det sig om cirka 15 Teamsmöten av varierande längd. Vi kommer försöka lägga så mycket som möjligt digitalt, utöver den första träffen. På slutet kan det vara så att facken vill träffa oss och medlemmarna i delegationen, då får vi försöka fixa det.

Och alla kostnader är betalda, eller hur?

– Ja, det är viktigt att komma ihåg. Vi står för resekostnaderna. De som deltar blir också avlönade som våra andra förtroendevalda för den tid de lägger ner.

Intresseanmälan till förhandlingsdelegationerna är stängd.

Fakta

ME tecknar fem kollektivavtal med facken. Fyra arbetaravtal och ett tjänstemannaavtal:

  • Maskinföraravtalet med fackförbundet Seko. ME:s största avtal som berör nästan 15 000 anställda på runt 3 200 medlemsföretag. Nuvarande avtal löper ut 31 maj 2025.
  • Entreprenadmaskinavtalet med fackförbundet Byggnads. Avtalet berör nästan 3 700 anställda på över 900 medlemsföretag. Nuvarande avtal löper ut 31 maj 2025.
  • Tjänstemannaavtalet med fackförbunden Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer. Avtalet berör kring 2 500 anställda på runt 4 100 medlemsföretag. Nuvarande avtal löper ut 30 april 2025.
  • Gruventreprenadavtalet med fackförbundet IF Metall. Avtalet berör nästan 1 900 anställda på knappt 90 medlemsföretag. Nuvarande avtal löper ut 30 april 2025.
  • Torvavtalet med fackförbundet IF Metall. Avtalet är ME:s minsta och berör kring 60 anställda på 10 medlemsföretag. Det följer i stort Maskinföraravtalet. Nuvarande avtal löper ut 31 maj 2025.

Följ med i avtalsrörelsen 2025

 

Publicerad 30 August 2024