Maskinförare har ett fritt och roligt jobb. Det skapar stolthet att behärska och förfina tekniken i grävmaskinen. Dessutom kan maskinförare se tydliga resultat av sitt jobb, ofta banbrytande byggprojekt. Behovet av nya maskinförare är stort och ökar med stora infrastruktursatsningar. Samtidigt går många maskinförare i pension. Maskinförare har ett bra yrke – med en trygg framtid.
Det är mycket att tänka på när ditt barn ska välja gymnasieutbildning. Vilket program passar bäst? Är han eller hon en praktiker eller en kommande akademiker? Hur hjälper jag att välja rätt? Vi på ME-skolan utbildar duktiga maskinförare.
Maskinentreprenörena (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund
Maskinentreprenörerna (ME) är bransch- och arbetsgivarförbundet för företag som utför arbeten med anläggningsmaskiner som till exempel grävmaskin och hjullastare. ME har cirka 4 200 medlemsföretag som tillsammans sysselsätter cirka 22 000 medarbetare och är en del av Svenskt Näringsliv.
Vad är ME-skolan?
ME-skolan ägs av Maskinentreprenörerna och är branschens egna skola för utbildning av blivande maskinförare och kompetensutveckling inom bransch- och medlemsföretagen.
Varför satsar ME-skolan på gymnasieutbildning?
Branschen har ett stort behov av ny personal under lång tid framåt eftersom det kommer att byggas mycket samtidigt som många går i pension. Vi vill också utveckla utbildningen så att eleverna får en undervisning med så hög kvalitet som möjligt och dessutom öka antalet utbildningsplatser runt om i landet.
Hur sker samarbetet med olika gymnasieskolor?
ME-skolan samarbetar med främst kommunala gymnasieskolor som är huvudman och tar hand om de gymnasiegemensamma ämnena (matte, svenska osv.), skoladministration, schemaläggning, elevhälsovård med mera.
ME-skolan tar hand om de yrkesinriktade delarna av utbildningen på uppdrag av den aktuella gymnasieskolan.
Varför ska mitt barn gå på ett gymnasium som samarbetar med ME-skolan?
Då får eleverna det bästa av två världar. Gymnasieskolan har god kompetens för sin del av utbildningen och ME-skolan har den bästa kompetensen för det som berör yrket. ME-skolan har också mer resurser än en enskild gymnasieskola för att utveckla utbildningen, genomföra olika satsningar och dra nytta av olika nätverk inom branschen.
Vad är inriktningen Anläggningsfordon på Bygg- och anläggningsprogrammet?
På inriktningen Anläggningsfordon lär man sig köra och hantera mobila arbetsmaskiner i anläggningsarbete som:
- maskinteknik,
- byggkunskap,
- markarbeten inom väg, anläggning och ledningsarbete,
- ballastkunskap,
- ritningsläsning
- och trafikkunskap.
Man får också kunskaper i trafiksäkerhet, fordonsunderhåll och användning av navigationsutrustning samt grundläggande anläggningskunskaper, till exempel:
- schaktning,
- täktverksamhet,
- isolering
- och dränering.
Som förare av anläggningsfordon kan man transportera gods och material, gräva, schakta, bearbeta berg, lasta, lossa och lyfta tunga material.
Hög standard på ME-skolans maskiner
ME-skolan har nya maskiner från Caterpillar genom ett unikt avtal som innebär att maskinerna byts ut varje år. Eleven får alltid jobba med den senaste tekniken och med en variation av olika typer av maskiner och utrustningar.
Ingår körkort i utbildningen hos ME-skolan?
Ja, delvis. Ett startpaket med cirka tio körlektioner för körkort klass B ingår under åk 2. Övningskörningen är schemalagd under skoltid. Eleven får själv stå för eventuella extra lektioner och uppkörning, som sker på vanligt sätt. Man får alltså en god hjälp till ett B-körkort, vilket krävs för att man senare ska kunna arbeta i branschen.
Behörighet för högskolestudier
Alla program i gymnasieskolan ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. Den elev som inte vill läsa grundläggande behörighet – svenska 2 och 3 eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6 – kan välja bort kurserna.
Kan man söka direkt till ME-skolan?
Nej. ME-skolan är ingen friskola. Ansökan görs direkt till de aktuella gymnasieskolor som vi samarbetar med. Vänd dig till studie- och yrkesvägledaren eller direkt till den skola ditt barn vill ansöka till för att få hjälp med ansökan.
Uppdaterad 29 May 2023