user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Särskilt riskfyllda arbeten

Arbete på väg eller spår, mobila krossverk, damm från kvarts eller asbest är några av de särskilt riskfyllda arbeten som förekommer i vår bransch. De kräver kunskap om säkerhet och ett strategiskt arbetsmiljöarbete. Utsätt varken dig själv eller andra för risker som kan få allvarliga konsekvenser. Vi hjälper dig på vägen.

Arbete på väg

All personal som arbetar på ett vägprojekt ska ha den kompetens som behövs för att kunna arbeta säkert. Kraven på personalens kunskap och kompetens är kopplade till de arbetsuppgifter som ska utföras. I de tekniska kraven ingår bland annat:

  • Trafikanordningsplaner (TA-planer).
  • Skydds- och säkerhetsföreskrifter.
  • Fordons och maskiners utrustning.
  • Vägmarkeringar.

Det är Trafikverket som ställer krav på kompetens. Men det är du som arbetsgivare som har ansvar för att personalen har den kompetens som krävs. Den kompetensen kan era anställda få genom kurserna Arbete på väg

Säker arbetsmiljö på väg (APV)

Kvartsdamm

Undersök arbetsförhållandena innan arbetet börjar

Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är viktigt. I de fall där era anställda kan komma att utsättas för kvartsdamm är du som arbetsgivare skyldig att undersöka arbetsförhållandena innan ett arbete påbörjas. Ni ska också bedöma risken att utsättas för kvartshaltigt damm på arbetsstället, och vidta åtgärder för att förhindra att arbetstagarna exponeras för dammet.

Undersökningen och riskbedömningen ska omfatta fem punkter:

  • Vilka arbetsmoment som kan innebära risk för exponering för kvartshaltigt damm.
  • Källor till uppkomst och spridning av det kvartshaltiga dammet,
  • driftsförhållanden.
  • Bedömning av exponering i förhållande till det hygieniska gränsvärdet.
  • Bedömning om risken är sådan att åtgärder är nödvändiga.

Arbeta med förebyggande åtgärder

Några förebyggande åtgärder är att i första hand använda ett material utan eller med mycket låg kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas. Andra alternativ är att använda vattenbegjutning eller utsug för att få bort dammet.

De som leder eller utför ett arbete där hantering av kvartshaltigt material förekommer ska ha tillräckliga kunskaper om hälsorisker som är förknippade med hanteringen, och kunskap om hur dessa risker ska förebyggas. Du som arbetsgivare ska även se till att berörda arbetstagare känner till att de ska medverka i arbetsmiljöarbetet, följa föreskrifter och använda skyddsanordningar enligt 3 kap. 4 § arbetsmiljölagen 1977:1160.

Dokumentera åtgärder – mallar hos Arbetsmiljöverket

Du som arbetsgivare är också skyldig att se till att riskbedömningar och åtgärder är dokumenterade och tillgängliga på arbetsplatsen, i pappersform eller i elektroniskt format.

Dokumentationen ska omfatta undersökning, riskbedömning och val av riskreducerande åtgärder. Dessutom ska det finnas dokumenterad kontroll av funktion och prestanda hos den anordning som används för att minska kvartsexponeringen.

Använd gärna Arbetsmiljöverkets mallar för riskbedömning och åtgärder avseende kvartsexponering:

Riskbedömning av kvartsexponering och/eller kristobalitexponering – Arbetsmiljöverket

Åtgärder för att minska kvartsexponering och/eller kristobalitexponering – Arbetsmiljöverket

Medicinsk kontroll

Det är också ditt ansvar som arbetsgivare att se till att det genomförs medicinsk kontroll av de arbetstagare som exponeras för kvartshaltigt damm mer än 20 timmar per vecka, under sammanlagt minst tre månader per år.

Skyddsutrustning

Om ni inte kan tillämpa effektiva metoder för att minska förekomsten av kvartsdamm ska personalen använda skyddsutrustning, andningsmask med filter klass P3.

För att skydda den personal som arbetar i maskiner kan man montera speciella friskluftsfilter (filterklass F8). Det ska också finnas rutiner för att städa bort eventuellt damm som följer med skor och kläder in i fordon, personalutrymmen med mera.

Kvarts-stendamm – Arbetsmiljöverket

Mobil krossanläggning

Det företag som börjar använda ett mobilt krossverk ska skicka in en anmälan till Arbetsmiljöverket innan anläggningen tas i bruk. Anmälan ska innehålla uppgifter om:

  • Företagets namn, organisationsnummer och kontaktperson.
  • Typ av verksamhet.
  • Vilken typ av mobil anläggning som används eller kommer att användas i verksamheten.
  • Vid vilket arbetsställe (exempelvis ett vägbygge, en täkt med mera) anläggningen är belägen.

Anmälan ska förnyas inom tre månader om någon av uppgifterna ovan ändras. 

Anmäl mobila anläggningar för hantering av kvartshaltigt material – Arbetsmiljöverket

Om du som arbetsgivare använder mobilt krossverk utan att göra en anmälan kan du behöva betala en sanktionsavgift.

Asbest

Asbest är förbjudet sedan länge, men det finns kvar i gamla byggnader och innebär en hälsorisk bland annat vid rivning. Att andas in asbestfiber kan ge upphov till flera sjukdomar såsom pleuraplack, asbestos, lungcancer och mesoteliom.

Tillstånd och utbildning krävs

Det krävs tillstånd för att arbeta med asbest och asbesthaltigt material. Det är den entreprenör som ska utföra arbetet som ska söka tillståndet. Du ansöker om tillstånd hos Arbetsmiljöverket. Vid hantering av material som innehåller en halt av mer än en viktprocent asbest krävs tillstånd för rivning.

Tillstånd, anmälan och blanketter för asbest – Arbetsmiljöverket

Både den som leder och utför rivningsarbete ska ha genomgått en särskild utbildning som ska kompletteras minst vart femte år.

Medicinsk kontroll

Som arbetsgivare är du skyldig att se till att det genomförs medicinska kontroller för de arbetagare som arbetar med rivning som kräver tillstånd, men även för annat arbete som kan innebära exponering för asbesthaltigt damm mer än 50 timmar per kalenderår. 

Asbest (film, checklista och information) – Prevent

Arbete på spår

Att arbeta i spårområde ställer särskilda krav på dig som är arbetsgivare, fordonsägare och maskinförare.

Trafikverkets dokument Spårfordon i arbetsläge TDOK 2017:0349 beskriver kraven på spårfordonets tekniska utförande, underhåll och besiktning samt arbetssätt under arbete. Dokumentet beskriver dessutom vad som gäller ur ett trafik- och elsäkerhetsperspektiv för spårgående arbetsfordon i arbetsläge som befinner sig på trafikerade spår och byggspår, då ingen eller endast begränsad trafik får förekomma i området (A-skydd och spärrfärd).

Trafikverkets dokument Tunga arbetsredskap TDOK 2018:0455 beskriver motsvarande krav på tunga arbetsredskap som inte är spårgående, det vill säga entreprenadmaskiner som ska arbeta på uppdrag av Trafikverket på spårområde.

Kraven som ställs på maskinförare (operatörer) för tunga arbetsredskap (TA/TSA) finns i Trafikverkets dokument TDOK 2020:0220.

Sök styrande och stödjande dokument (TDOK) – Trafikverket

Mer information hos Trafikverket

Att arbeta i järnvägsmiljö – Trafikverket

Olyckor med mobila maskiner och arbetsfordon

Många olyckor och tillbud i vår bransch inträffar i samband med att arbetstagare arbetar med eller vid en mobil maskin eller arbetsfordon. De vanligaste händelserna handlar om att personer blir påkörda, att fordon välter eller rasar till lägre nivå och att personer kläms eller träffas av fallande maskindel eller last.

Det är viktigt att du som arbetsgivare gör en noggrann riskbedömning avseende arbetet med mobila maskiner och arbetsfordon. Du ska vidta tillräckliga förebyggande skyddsåtgärder innan arbetet påbörjas.

Exempel på åtgärder som kan förebygga påkörningar

  • Se till att gång- och transportvägar är väl markerade och hålls åtskilda från varandra.
  • Se till att maskiner och fordon har utrustning som exempelvis backvarnare, backkamera och liknande, för att undvika olyckor.
  • Se till att telefon och annan utrustning som minskar uppmärksamheten inte används på farliga platser, som exempelvis i närheten av fordon.

Exempel på åtgärder som kan förebygga att fordon välter eller rasar eller glider av vägen

  • Se till att maskiner ställs upp så att det finns marginal för eventuell felmanöver.
  • Inför och kontrollera rutin att använda säkerhetsbälte där det finns risk för situationer som leder till förlorad kontroll över maskinen.
  • Se till att anpassa och eventuellt utöka avståndet mellan den säkra ytan och kanten för att öka möjligheten för föraren att vid förlorad kontroll av maskinen snabbt kunna återfå kontrollen eller för att ha mer tid att lämna maskinen.
  • Använd signalman eller teknisk utrustning för att varna personal när de befinner inom riskområde.

Exempel på åtgärder som kan förebygga att personer kläms eller träffas av fallande föremål

  • Inför rutin eller teknisk lösning för att säkerställa att teknisk utrustning, som exempelvis fjärrkontroll/manöverdosa, inte kan aktiveras av misstag.
  • Inför rutin eller teknisk lösning för att säkerställa och kontrollera att utrustning är korrekt monterad eller kopplad.

Arbetsmiljö i gruvindustrin

Gruvindustrin blir alltmer automatiserad. Många arbetsmoment har blivit datoriserade och sker idag genom distansstyrning och i kontrollrum. Den tekniska utvecklingen har gjort att gruvindustrin i Sverige idag har en mycket hög säkerhet, men utvecklingen har också inneburit nya risker.

Några faktorer som innebär nya risker

  • Fler arbetsuppgifter görs stillasittande.
  • Gruvorna är djupare.
  • Maskinerna är större.
  • Entreprenörerna är fler.
  • Produktionstempot är högre.
  • Trafiken i och kring gruvan är mer omfattande.
  • Nya maskiner och fordon, med nya drivmedel och nya underhållsmetoder, kan också innebära nya risker.

Exempel på arbetsmiljörisker och skador

Samtidigt som jobbet är högteknologiskt utförs fortfarande en stor del av arbetet i riskfyllda miljöer både under och ovan jord.

Vanliga arbetsmiljörisker är därför:

  • fall,
  • buller,
  • damm,
  • gaser,
  • kemiska ämnen,
  • drag,
  • fukt,
  • mörker,
  • trånga utrymmen,
  • problem förknippade med skiftarbete och ensamarbete,
  • problem förknippade med vibrationer, trafik, brand och brandrök och fallande sten,
  • risker förknippade med sprängning, dolor och vattenlås.

Vanliga skador är till exempel:

  • skärskador,
  • vrickningar och sträckningar,
  • belastningsskador i rygg och nacke,
  • nedsatt hörsel.

Läs mer om det systematiska arbetsmiljöarbetet i gruvindustrin och hur du kan förebygga skador och olyckor:

Arbetsmiljö inom gruvindustrin – Prevent

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad 19 December 2024