user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-in sign-out

Personlig skyddsutrustning

Du som arbetsgivare har skyldighet att tillhandahålla personlig skyddsutrustning om så krävs, och du avgör vilken typ av skyddsutrustning som ska användas. Det är också vanligt att beställare eller BAS-U har egna regler om vilken utrustning som är obligatorisk på deras arbetsplats.

Inför varje arbete ska du som arbetsgivare göra en riskbedömning och därefter välja lämplig personlig skyddsutrustning. Genom att analysera och bedöma riskerna i arbetet, kan du avgöra vilka egenskaper utrustningen ska ha och när den ska användas. Läs mer om detta på Arbetsmiljöverkets webbplats:

Broschyr: Att välja personlig skyddsutrustning (ADI 489) – Arbetsmiljöverket

Personlig skyddsutrustning – Arbetsmiljöverket

På varje arbetsplats där någon form av trafik finns ska man använda varselkläder. Kraven på skyddsutrustning gäller även besökande på arbetsplatsen. Skyddsutrustningen ska vara CE-märkt med uppgifter om vilken standard det gäller och i förekommande fall vilken klass som utrustningen uppfyller. Utrustning med oläslig märkning ska inte användas.

Varselkläder

EU-direktiven har godkänt tre fluorescerande färger: gult, orange och rött. Tester har visat att gult har bäst lyskraft. Smuts syns dock inte lika bra på orange som på gult varför även orange har blivit vanligt.

I mörker tappar de fluorescerande färgerna lyskraft. Därför har varselplaggen även reflexer som syns betydligt bättre eftersom de reflekterar strålkastarljus. Tänk på att bilarnas strålkastarljus vid halvljus först når den nedre delen av kroppen. Reflexer längst ner på varselbyxor syns då bäst.

Standard för varselkläder

Skyddsskor

Skyddsskor används för att förhindra fotskador och kan vara en lågsko, känga eller stövel. Beroende på skyddsegenskaper delas de in i olika kategorier.

Man kan se på märkningen om skorna uppfyller baskraven vad gäller design, utförande, material, halksäkerhet och tåskydd. Om de dessutom skyddar mot andra risker, har skorna ytterligare märkning. Det ska framgå av tillverkarens bruksanvisning vad de skyddar mot.

Säkerhetskrav skyddsskor

Skydd för huvudet

Det finns två typer av huvudskydd. Vilket som ska användas avgörs av vilken typ av jobb som utförs.

Industrihjälmar
skyddar främst mot fallande föremål, men kan även skydda mot klämskador, elektrisk spänning och stänk av smält metall. Hjälmen ska vara försedd med hakrem.

Stötskyddsmössor används där det finns risk för att man slår huvudet i hårda föremål, i vassa kanter eller utstickande föremål, exempelvis när man rör sig kring maskiner eller vistas i trånga utrymmen.

Mer om hjälm och skyddsmössa

Broschyr – Säkerhet och miljö

Vet all personal på ditt företag som jobbar med och runt maskiner hur de ska tänka kring skyddsutrustning, olyckor, farligt avfall eller klimatsmart körning? Vi har tagit fram en broschyr full med matnyttig information. Den finns också digitalt, så att du kan skriva ut hela eller delar av den, eller kopiera texter till egna rutiner och instruktioner.

Beställ tryckta exemplar i vår webbshop

Ladda ner Säkerhet och miljö (pdf 8,73 MB)

Har du frågor?

Kontakta vår rådgivning på 010-256 99 99, vardagar 8-16. Eller mejla oss på radgivning@me.se. Skriv organisationsnummer i ämnesraden för snabb service!

Uppdaterad 28 May 2024